Korunmasız ilişkiye girdim, AIDS kapmış olabilir miyim?

3-4 gün önce yabancı uyruklu bir hanımla ilişkim oldu. Arkadaşlarım korunmadığım için AIDS kapma ihtimalim olduğunu söyleyerek psikolojimi bozuyorlar. AIDS kapma ihtimalim nedir? Bu hastalığa ait test yaptırabilir miyim?

CEVAP: Değerli okurum, AIDS bulaşması için bu virüsün ilişkide bulunduğun kişide bulunması gerekli. AIDS taşıyan bir kişi ile ilişkiye girilmesi hastalığın kesin geçeceği anlamına gelmez. Cinsel organında yara yoksa ve bağışıklık sistemin sağlıklı ise geçme olasılığı azdır. Ancak bu tür tedavisi şu an bulunmamış hastalıklar çok ciddi hayati sorunlara neden olabileceğinden dolayı, şüpheli ilişkilerde mutlaka prezervatif kullanmalısın. İntaniye hastalıkları uzmanları ile görüşerek test yaptırabilirsin.

Korunmasız ilişkiye girdim, AIDS kapmış olabilir miyim

Boyumun uzamasına engel olur mu?

SORU: Merhaba Figen hanım. ben 18 yaşında bir gencim. Cinsel isteğim çok fazla. Sürekli kendimi tatmin ediyorum. Merak ettiğim, bu durum boyumun uzamasına engel olur mu? Cevabınızı dört gözle bekliyorum… Ve şimdiden çok teşekkür ederim.

CEVAP: Değerli okurum, kendini tatmin fizyolojik bir eylemdir. Cinsel isteğin, normal cinsel ilişki kurulamadığı hallerde karşılanması için yapılan bir davranıştır. Aşırı, yani günde birkaç kez yapılması bedensel ve psikolojik yorgunluğa neden olur. Bunun dışında; sivilce, boyun uzamaması, penisin kısa kalması, kısırlık sebebi gibi durumlarla hiç ilgisi yoktur.

Penisimde siğiller çıktı, sızı yok ama kaşıntı var…

SORU: Merhaba. Bir süredir penis çevresinde siğiller çıkıyor. Biraz kaşınıp kendiliğinden bir süre sonra yok oluyor. Tam doktora gidecektim ki geçti. Herhangi bir ağrım sızım olmuyor. Sadece kaşıntı var. Mantar olabilir mi? Daha önce böyle bir şey başıma gelmemişti.

CEVAP: Değerli okurum, genital bölgedeki kaşıntılar mantardan olabilir tabi, ancak bu siğil şeklinde görülmez. Bu nedenle sendeki lezyonları görmeden bir yorum yapmak çok doğru olmayacaktır.

İlişki sırasında kitlenme olurmuş, ne yapmak gerekir?

SORU: Figen Hanım ben 19 yaşında yeni evli bir gencim. Eşim ilişkiye girmeden önce büyük bir gerginlik yaşıyor. Bu gerginlik ve aşırı kasılmasından dolayı bir sorunla karşılaşabilir miyiz? Bir de ilişki sırasında kilitlenme diye bir olay meydana gelebilirmiş, ne yapmalıyız?

CEVAP: Değerli okurum, cinsellik konusunda bilgilenirseniz bunlar genellikle olmaz. Olursa tedavisi var. Olmadan sıkıntıya girmeniz lüzumsuz. Kilitlenme olmaz ancak cinsel birleşmeyi önleyen vaginusmus denen durum cinsel birleşmeye engel olur. Ama bunun da tedavisi var.

Penisimde akıntı ve şişlik var, korunmasız ilişki yaşamıştım…

SORU: Ben 38 yaşında bir okuyucunuzum. Bundan 2 hafta önce korunmasız bir şekilde bir hayat kadınıyla birlikte oldum. Son zamanlarda penis başında kızarıklık, tahriş, akıntı ve şişlik var. Bu bir süredir devam ediyor.

CEVAP: Değerli okurum, bahsettiğin yakınmalar enfeksiyon bulgularına işaret etmekte. Korunmasız cinsel ilişkiye girdiğinden bahsediyorsun, dolayısıyla cinsel yolla bulaşan bir hastalık kapmış olabilirsin. Sana tavsiyem, hiç vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmanve hemen tedaviye başlaman.

Testisimin biri diğerinin iki katı, bu da beni çok korkutuyor…

SORU: Sorunum testislerimde Figen Hanım. Sol taraftaki diğerinin neredeyse iki katı ve bu beni çok korkutuyor. Penisim sola yatkın duruyor. Bu bir sağlık sorunu mu? Acele cevap verirseniz cok memnun olurum.

CEVAP: Değerli okurum, bir testisin diğerinin iki misli büyüklükte olması normal bir durum değildir. Hidrosel denilen testin etrafındaki zarların arasında su toplanması, sebeplerden biri olabilir. Bu büyüme son zamanlarda ortaya çıktıysa tümör olma ihtimali de var. Üroloji uzmanına başvurmalısın.

Damar sertliği iktidarsızlığa neden olur mu?

SORU: Kolay gelsin doktor hanım. benim yüksek tansiyonum ve damar sertliğiyle ilgili sıkıntılarım var. Bir süredir ereksiyon problemi yaşıyorum. Acaba bu hastalıklarım iktidarsızlığa neden olur mu? Başka hangi hastalıklar iktidarsızlık nedenidir? Cevabınızı ivedi olarak bekliyorum.

CEVAP: Değerli okurum, alzheimer, Multiple Skleroz gibi beyin içinde algılamayı yapacak nöronları etkileyen hastalıklar da iktidarsızlık nedeni olabilir. Damar sertliği tansiyon yüksekliğine neden olur, damar cidarlarının yapısı bozulur ve bu nedenle da damarları gevşetip penise kan dolmasını sağlayan nitrik oksidin salgısı azalır. Bu durumda da sertleşme sorunu görülebilir.

Sizce hamile kalabilme oranı düşük müdür?

SORU: Figen hanım, spiral kullanan bayanlarda, spiral çıkarıldıktan sonra hamile kalabilme oranının düşük olduğu söyleniyor. Bu doğru mu? Bana açıklar mısınız? Teşekkür ederim.

CEVAP: Değerli okurum, spiral kullanım esnasında ciddi bir sorun yaratmadıysa çıkarıldıktan sonra doğurganlık aynen geri döner, ancak kullandığın sürede geçen zaman, uzun süre kullandıysan, doğal doğurganlığını spiral kullanımından bağımsız bir şekilde azaltmış olabilir. Bunun dışında spiral kullanan bayanların çoğu spiral çıkarıldıktan sonra gebe kalırlar. Ülkemizde kadınların çoğunun spiralle korunduğu gerçeği göz önünde bulundurulursa bu durum daha iyi anlaşılabilir.

Eşimin erken boşalması beni rahatsız ediyor…

SORU: Ben 36 yaşında bir bayanım. Benim sorunum eşimin erken boşalması. Bu durum beni oldukça rahatsız ediyor? Bu sorunu nasıl giderebilirim?

CEVAP: Değerli okurum, öncelikle sizin sorununuz genel bir problem. ‘Sadece bizde var’ diye sakın üzülme. Bu konuda sorumluluk tamamen eşinde. Eşinin ilişki esnasında rahat olmasını sağla. Zamanın çok olduğunu hatırlat, onunla konuşmaya çalış. Bu olay tamamen onun beyninde bitiyor. Kendini sadece boşalmaya adapte ettiği için bu sorun meydana geliyor. Bunu aşabilmesi için sana karşı da sorumluluğunun olduğunu hatırlat. Boşalmaya tamamen konsantre olmasını engelle yani ön sevişmeyi uzun tutun, konuşun, kafasını dağıt. Rahat olsun, o anı beklemesin. Nasıl olsa gelecek kendisini sıkmaya gerek yok. Bunu ona anlatmaya çalış. Ya da eşin tam boşalacağı esnada kendisini geri çekerek tutsun, bunu bir kaç kez tekrarlayarak ileriki günlerde boşalma süresini uzatabilirsiniz. Bunların hiçbiri fayda etmezse bir psikiyatri uzmanıyla görüşün.